Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2011

Εργασίες

Την εβδομάδα που πέρασε κάναμε δυο πράγματα: καθαρίσαμε περιμετρικά το Σχολείο απ' έξω και βάψαμε τον εξωτερικό τοίχο, σβήνοντας τα γραμμένα πάνω του (όσο κρατήσει, αν χρειαστεί, θα επανέλθουμε με νέα μπογιά!).

Έχουμε την εξής πρόταση: κάθε βδομάδα, μια τάξη, την ώρα της Γυμναστικής, θα μπορούσε να καθαρίζει το προαύλιο. Θα διαθέσουμε γάντια μιας χρήσεως για όλα τα παιδιά, εννοείται. 
Γιατί; Τα παιδιά συνηθίζουν να μαζεύει κάποιος άλλος τα σκουπίδια τους και ενίοτε δε νοιάζονται και δημιουργούν σκουπίδια. Ακόμα κι αν όλα τα παιδιά έχουν καλούς τρόπους, η αποχή από την συμμετοχή στην καθαριότητα, μετατρέπει τους τρόπους αυτούς στο αντίθετό τους. Έτσι, καλλιεργούνται οι νέοι και νέες που "τα θέλουν όλα στο χέρι", που "δεν ξέρουν να διπλώσουν τη μπλούζα τους" κλπ κλπ.
Κατά την άποψή μας, ως γονείς, ο μόνος τρόπος να διορθώνεται αυτή η ανεπιθύμητη συμπεριφορά είναι το βίωμα, η εμπλοκή των παιδιών στις εργασίες. Πόσο μάλλον στο χώρο του Σχολείου, ένα χώρο που μοιράζονται διακόσια παιδιά, και πρέπει να υπάρχουν κάποιες βασικές αρχές και κανόνες που θα βοηθούν τα ίδια τα παιδιά στη συγκρότησή τους.
Τα βιβλία του Δημοτικού είναι γεμάτα ανάλογα παραδείγματα. Ας γίνει το παράδειγμα πραγματικό!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η αλλαγή ΞΕΚΙΝΑ από εμάς